Zoek
Sluit dit zoekvak.
Dat ziet er lekker uit!

Stel je voor… een gast komt bij je lunchen, bekijkt de menukaart en het eerste wat hij zegt is ‘Dat ziet er lekker uit! Dat neem ik.
Verleiden met een mooi foto van jouw heerlijke gerecht, dat wil jij toch ook?
Ik hoor je denken ‘Tuurlijk wil ik dat, maar hoe dan?’. Gewoon met je telefoon!

Wat heb je nodig?

1. Het gerecht
De held van vandaag! Zorg ervoor dat het gerecht er prachtig uitziet. Voor de foto hoeft het niet lekker te zijn, maar wel mooi. Je mag best een beetje overdrijven. Let ook goed op de kleuren van het gerecht. Ziet het er lekker uit? Contrast is hierbij erg belangrijk. Uiteraard gebruik je alleen verse ingrediënten die niet verlept zijn. Let er ook goed op dat er geen kruimels of andere vervuilingen op het bord liggen.

2. Props en garnering
Kleed je gerecht aan met props en garnering.
Props zijn spullen die jouw gerecht aankleden. Bijvoorbeeld een mooi bord, bestek of servet. Of producten die de sfeer versterken. Denk bijvoorbeeld aan een houten plank of paneel voor een ambachtelijke uitstraling. Of een zonnebril bij een zomerse fruitcocktail.
Garnering is natuurlijk ook kraakvers. Een broodje mozzarella met tomaat en pesto, kun je bijvoorbeeld met verse basilicumblaadjes en cherrytomaten aankleden.

3. Achtergrond
Welke stijl of uitstraling wil je realiseren? Er zijn heel veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld een tafelblad, witte planken, een doek, een marmeren blad… Alles kan. Bedenk dus goed welke achtergrond bij jouw stijl past en kijk even rond in de woonkamer waar het bord het mooiste uit komt.

4. Voldoende licht
Zet je gerecht in de spotlight! Als je voldoende daglicht hebt, is het het allermooiste om dit natuurlijke licht te gebruiken. Bijvoorbeeld in de buurt van een raam. Je gerecht komt hier het mooiste in uit. Wanneer je niet voldoende daglicht hebt, kun je ook een andere lichtbron gebruiken. Let hierbij wel op dat het niet te hard is. Gebruik ook geen flits.

5. Telefoon
En dan de foto! Met de meeste smartphones kun je tegenwoordig prachtige foto’s maken. Uiteraard wel met een schone lens. Begin dus met het schoonmaken van de lens van je smartphone.
Kijk door de camera van je telefoon of je tevreden bent met hoe het totaalplaatje eruit ziet. Maak gebruik van scherptediepte en stel je camera goed scherp op het gerecht. De nieuwste smartphones hebben een portretmodus die dit voor je doet.

Ben je tevreden? Klik!